Zasady dietetyczne w profilaktyce oraz leczeniu AMD
Dodano: 2015-11-30W celu utrzymania zdrowia oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych i przewlekłych konieczna jest dbałość o odpowiednią dietę. Podstawą prewencji AMD jest przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania. Dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych ma decydujące znaczenie w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego, który jest jednym z głównych czynników rozwoju AMD.
Dieta stosowana w profilaktyce AMD oraz u pacjentów z AMD powinna być oparta na ogólnych zaleceniach żywieniowych, koniecznie z uwzględnieniem pokarmowych źródeł luteiny i zeaksantyny oraz kwasów omega -3 w codziennej diecie.
Specjalne zalecenia dietetyczne w profilaktyce AMD oraz dla pacjentów z AMD:
W ramach profilaktyki oraz terapii AMD wszyscy powinni szczególnie zadbać o dostarczenie z dietą następujących substancji o działaniu antyoksydacyjnym:
- luteiny i zeaksantyny, które są naturalnymi barwnikami plamki żółtej
- witamin C i E
- składników mineralnych, takich jak cynk i selen
Badania naukowe wykazują również, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega – 3, a zwłaszcza kwas dokozaheksaenowy (DHA), które występują w dużych ilościach w tłuszczu głębinowych ryb morskich, są niezbędne w przeciwdziałaniu i leczeniu choroby.
Codziennie należy spożywać przynajmniej dwie porcje warzyw i owoców zawierających luteinę:
zielona kapusta, szpinak, natka pietruszki, żółta i zielona papryka, gorczyca, botwinka, koper, seler, szczypiorek, pomidory, zielony groszek, dynia, brukselka, cukinia, żółta kukurydza, marchew, pomarańcze, ogórek, zielona fasola, zielona sałata, por, brokuły
2 – 3 razy w tygodniu spożywać tłuste ryby morskie:
śledź, makrela, okoń, sardynki, różowy łosoś, biały tuńczyk, pstrąg morski, sola, dorsz, halibut
W szczególnych przypadkach, gdy podaż substancji antyoksydacyjnych oraz kwasów omega – 3 nie jest zachowana, niezbędna jest suplementacja odpowiednimi preparatami.
Zgodnie z obecnym stanem wiedzy preparaty stosowane w suplementacji diety w profilaktyce AMD oraz u pacjentów z AMD powinny zawierać:
- luteinę i zeaksantynę
- witaminę C i E
- cynk i selen
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega – 3 (głównie DHA)
ZALECENIA DIETETYCZNE DOTYCZĄCE ILOŚCI SPOŻYWANYCH POKARMÓW W PROFILAKTYCE ORAZ U PACJENTÓW Z AMD (DIETA OKOŁO 2000 kcal)
1 porcja – około 100 – 150 gramów